Na Žďársku platí zákaz vstupu do lesa

Žďársko - Lidé na Vysočině, konkrétně na Žďársku, nesmí do lesa, ani na cyklostezky, které lesem vedou. Větrná smršť tam poškodila a polámala 16 tisíc kubíků dřeva. Lesníci sice okamžitě nasadili harvestory a povolali na pomoc 50 dělníků, za měsíc ovšem uklidili jen 30 procent polomů.

Lesní správce Josef Pollak z Lesů ČR v Novém Městě na Moravě upřesnil, že zákaz platí v okolí Milov, Křižánek a Herálce. Při každém větším větru hrozí zřícení nalomených stromů, proto lesníci zakázali vstup do lesa. Starostové obcí jsou informováni, jak sdělil tajemník Městského úřadu Nové Město na Moravě Petr Hanych.

Během půl hodiny však štáb České televize na lesní cyklostezce a v lese přímo pod polámanými stromy potkali 21 lidí. Turisté vyrážejí do lesa i přes zákaz. Přitom jim kromě zranění hrozí i pokuta. „Pud sebezáchovy velí nechodit tam,“ varuje revírník Otakar Brázda z Lesů ČR v Novém Městě na Moravě.

Starosta Křižánek Jan Sedláček upozornil na fakt, že obec nemá policii a tak není možné situaci nějakým způsobem regulovat. Pro ty, kteří zákaz poruší, hrozí od lesní stráže pokuta až pět tisíc korun, která se bude řešit ve správním řízení. Zákaz vstupu do lesa bude na Žďársku platit až do konce srpna.

Vydáno pod