Brněnská filharmonie chystá koncerty s drinkem a slovem dirigenta

Brno - Přilákat k vážné hudbě mladé publikum chce v nadcházející sezoně Filharmonie Brno sérií koncertů v bývalé továrně Vaňkovka. Součástí koncertů v hale, která je dnes sídlem galerie moderního umění Wannieck, bude i velkoplošná projekce záběrů z pódia.

„Forma bude absolutně odlišná od toho, na co jsou lidé zvyklí,“ uvedl ředitel orchestru David Mareček. Lidé hned při příchodu dostanou drink na uvítanou a vyslechnou komorní vystoupení, při kterém si mohou prohlédnout díla vystavená v galerii. Před hlavním koncertem si s nimi přijde popovídat dirigent nebo sólisté.

Atraktivitu koncertů prý zvýší i projekce. „Představujeme si záběry na dirigenta, na sólisty, tedy to, na co jsme zvyklí u sportovních přenosů nebo větších rockových koncertů,“ popsal Mareček. Bývalá tovární hala pojme až 500 lidí.

Dramaturgie koncertů ve Vaňkovce spojí osvědčené hity klasického repertoáru s úplnými novinkami. Například 25. září zazní Dvořákova Novosvětská spolu se světovou premiérou houslového koncertu britského skladatele Richarda Blackforda.

Tovární hala, ve které je dnes galerie Wannieck, je posledním zachovalým zbytkem starého průmyslového areálu Vaňkovka, který před třemi lety nahradilo velké obchodní a zábavní centrum. V galerii nyní sídlí oceňovaná kolekce soukromého sběratele Richarda Adama, jenž se specializuje hlavně na současné české umění.

Není to poprvé, co v bývalém areálu Vaňkovky zazní vážná hudba. Například v 90. letech se v jádrovně konaly koncerty festivalu Moravský podzim.