Valtice hostí největší tuzemskou vinařskou soutěž

Valtice (Břeclavsko) - Více než tisíc vzorků vín hodnotí odborníci na zámku ve Valticích v rámci Malé encyklopedie českých a moravských vín. 24 degustátorů se bude po 6 dní věnovat 1042 vzorkům ze 129 vinařství. Jenom několik nejlepších si však odnese nejvyšší ocenění pěti korunek.

„Celkem udělíme 18 pětikorunkových ocenění a myslím si, že těch pět korunek znamená opravdu úplně špičkové, výjimečné víno,“ vysvětluje organizátor Branko Černý. Sami degustátoři jsou zatím se vzorky vesměs spokojeni: „Převažují vína lepší a výborná,“ řekl sommelier Libor Nazarčuk.

Pro zrychlení a zpřesnění hodnocení vín zapojili organizátoři počítače. Vzorky do soutěže dodali jak největší producenti, tak malovinaři. Oceněná vína, celkem tři stovky, automaticky postupují do soutěže o umístění v Salonu vín České republiky. Ten každý rok shromažďuje stvoku našich nejlepších vín. Samotná Malá encyklopedie českých a moravských vín vyjde na internetu.

„Každý výrobce sem zaslal to nejlepší. Myslím, že perfektně se zvedla úroveň červených vín,“ říká degustátor a vinař z Dobšic u Znojma Jiří Hort. Všechna oceněná vína se také představí na velkém podzimním koštu 1. listopadu v Praze. Do té doby zůstávají výsledky soutěže tajné.

Vydáno pod