Z tankových garáží budou v Krnově byty

Krnov - Tankové garáže jsou vedle bývalých krnovských kasáren jedny z posledních pozůstatků po ruské armádě, nyní půjdou k zemi. Město Krnov už dostalo osmimilionovou dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj na revitalizaci dané lokality, měly by zde do tří let vyrůst nové bytové domy. Stávajícím nájemcům garáží se to však nelíbí, protože teď musí pro své podnikání hledat nové prostory.

Bývalé garáže sovětské armády v Krnově zůstaly po odchodu sovětských vojsk netknuté. Město se proto nyní rozhodlo objekt zbourat a postavit na jeho místě nové bytové domy. Místostarosta Krnova Bedřich Marek (KDU-ČSL) uvedl, že podle projektu, který má město vypracovaný i podle územního rozhodnutí tam bude 9 polyfunkčních domů, v přízemí budou tedy vždy nějaké nebytové prostory, převážně obchody. Ve vyšších podlažích budou potom byty, platná varianta uvažuje o výstavbě 96 až 120 bytů. Obyvatelé Krnova si myslí, že to určitě bude dobré, bude to lepší než stávající garáže, které už chátrají a vůbec nevypadají vábně.

Proti bourání objektů jsou ale jejich současní nájemci, kteří je využívají jako sklady, dílny nebo garáže. Podnikatel Marek Relich zde podniká už 5 let a nyní musí řešit, co bude dál: „Podniká zde asi 60 lidí, mají tady základny, sklady, zázemí. Město je zlikviduje a přitom jim neposkytlo vůbec žádnou náhradu. Snažím se sehnat podobný prostor, ale v Krnově je to dost problém.“ Jaroslav Rybář si myslí, že když už se garáže likvidují, část mohla zůstat a někteří z podnikatelů by měli zajištěné parkování nebo dílny, on konkrétně pro autobus. Prostory v Krnově na parkování autobusu nebo nějaké dílny nejsou. Místostarosta Marek potvrdil, že Krnov opravdu žádné adekvátní nebytové prostory nemá. Město však předjednalo s bývalou Karnolou, jejíž majitel náhradní nebytové prostory pro tyto účely nabídl.

Podle místostarosty Krnova by měly demolice garáží začít letos v říjnu. Za dva až tři roky by se pak do nových domů, které na jejich místě vyrostou, mohli nastěhovat první nájemníci.

Krnov čekají změny.
Zdroj: ČT24