Na hradu Helfštýn budou k vidění obří kovové šachy

Jihlava - Obdivuhodnou práci odvedl umělecký kovář Pavel Tasovský v Náměšti nad Oslavou. Právě dokončil největší funkční kované šachy u nás a zřejmě i na celém světě. Od příštího týdne už budou šachové figurky sloužit návštěvníkům hradu Helfštýn.

V dílně kováře Pavla Tasovského probíhají v těchto dnech poslední dokončovací práce na obřích šachových figurách. Pro ilustraci lze uvést, že například figury krále a královny váží každá dvacet sedm kilogramů. V sobotu 6. září ve 13 hodin pak obří šachy slavnostně odhalí na nádvoří státního hradu Helfštýn. „Jsou vyrobené z oceli, hlavy jsou kombinované, bílé jsou z nerezu a černé z oceli, figur je 32 a celá souprava váží celkem 640 kilogramů,“ přibližuje úctyhodné dílo Pavel Tasovský. „Ten nápad vznikl už před deseti lety. Tehdy jsme dokonce už měli připravený takový parket na druhém nádvoří, který tvořil klasickou šachovnici 8 x 8 polí,“ doplňuje kastelánka Marcela Kleckerová.

Na šachových figurách v Náměšti nad Oslavou pracovali čtyři kováři po dobu čtyř měsíců, a to od konce dubna až do konce prázdnin. „Hlavně jsme kladli důraz na přesnost, aby každá figura nebyla úplně jiná,“ popisuje náročný projekt kovář Tasovský.

Král s královnou i kůň jsou zavěšeny na bronzových pantech a pokyvují hlavami, protože je pod nimi kamenné kyvadlo. V rekordmanské agentuře Dobrý den teď pátrají po tom, zda figury vysoké 130 centimetrů budou i největší na světě. „Při odhalení té šachové hry bude proveden i zápis do české knihy rekordů,“ prozrazuje kastelánka Kleckerová. Zároveň se netají tím, že chce největší šachové figury Pavla Tasovského prosadit i do světové Guinessovy knihy rekordů.

Vydáno pod