V Jihlavě byla odstřelena dominanta Vysočiny

Jihlava - Stometrový komín v jihlavské průmyslové zóně dosloužil. Tato dominanta kraje Vysočina, která po desetiletí dotvářela tvář okolí Jihlavy, se díky profesionální práci odborníků během několika vteřin proměnila v hromadu suti.

Nedělní poledne bylo osudné pro dvacet šest let starý železobetonový komín v areálu jihlavské firmy Kronospan. Právě v tomto čase se definitivně zřítil k zemi. Už rok ho firma nepotřebovala, neuspěly plány na výrobu reklamního poutače ani na vybudování malé elektrárny. „Tloušťka stěny betonové části měřila padesát centimetrů,“ říká tiskový mluvčí firmy Michal Diviš.

Na odstřel  komína použili pyrotechnici více než deset kilogramů plastické trhaviny, kterou plnili asi do stovky předvrtaných třiceticentimetrových děr. Zaručili, že komín spadne do přesně vymezeného prostoru. „Proto je ten komín dole odříznutý, aby se tím narušila jeho ocelová konstrukce,“ upozorňuje na jednu z technických fines člen odstřelovacího týmu Petr Mareš. „Myslím, že to všechno nakonec dopadlo dobře a jsme za to velice rádi,“ pochvaluje si hladký průběh odstřelu jednatel firmy Kronospan Jan Rudolf.  

Na místě zbouraného komínu vyroste ještě do konce letošního roku nová manipulační a skladovací hala firmy.