Na tuřanském letišti o víkendu probíhá Czech International Air Festival

Brno - Na tuřanském letišti odstartoval 15. ročník mezinárodní letecké show Czech International Air Festival. Jde o největší událost svého druhu v České republice. Oblohu křižovaly chlouby vzdušných sil čtrnácti zemí světa, návštěvníci si je mohli blíže prohlédnout i na zemi. Možnost prezentace nevynechalo ani české letectvo, které letos, stejně jako republika, slaví devadesátileté výročí.

Letecký festival dnes navštívilo přes 15 tisíc lidí, kteří se na letiště valili již dvě hodiny před zahájením akce. Letecká show bude na tuřanském letišti pokračovat i zítra, a to od 11 do 18 hodin.

„Po oba dva dny je připravený sedmihodinový program, ta škála je opravdu široká,“ slibuje pořadatel letecké přehlídky Aleš Cabicar.

Mezi největší lákadla patří prohlídka amerického vzdušného tankeru nebo stroje NATO pro dohled nad vzdušným prostorem. Ve vzduchu zaujali letci z Makedonie a z Chorvatska.

Ani česká armáda nezůstane pozadu. Podle slov náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka představí veškerou soudobou techniku. Chystá se o představení nejstaršího historického letadla českého letectva Paperu R4.

Vydáno pod