Zastupitelé Frýdku-Místku zakázali pití alkoholu na veřejnosti

Frýdek-Místek - Ve Frýdku-Místku začne od října platit obecně závazná vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na veřejném prostranství. Podle primátorky Evy Richtrové (ČSSD) je vyhláška reakcí na četné stížnosti lidí, které často obtěžují podnapilí lidé. Podle opozice je ale zákaz zbytečný a vyhláška je špatně připravená. Pro její přijetí se vyslovilo 21 z 37 přítomných zastupitelů.

„Je tady několik lokalit, ve kterých si občané nejméně jednou týdně stěžují na občany požívající alkohol. Městská policie zde zasahuje, ale lidé se zeptají, co vlastně porušují. Kromě toho, že budí veřejné pohoršení teď nemáme důvod k zásahu,“ uvedla primátorka. Problémovou lokalitou je podle ní například prostranství kolem kulturního domu Válcoven plechu nebo park Pod zámkem.

Zákaz pití alkoholu už platí v 15 městech 

„Stavím se na stranu těch, kteří mě půl roku bombardují, abychom jako v jiných městech přijali tuto vyhlášku. To není vzkaz pro alkoholiky, ale pro slušné lidi. Není to cár papíru, ale nutnost, aby se policie měla o co opřít. Odněkud musíme začít,“ uvedla primátorka s tím, že podobná vyhláška je přijata v 15 městech Česka. Podle ředitele frýdecko-místecké městské policie Václava Bučka bude přijetí vyhlášky přínosem pro udržení veřejného pořádku: „Kdyby byla vyhláška, morálka by byla trošku pevnější.“

Opozice ale vyhlášku kritizuje. Podle některých je špatně připravená. Petr Konůpka (ODS) ji označil za nesmyslnou a nadbytečnou. „Vyhláška bude stejně účinná jako přijetí bodového systému. Kdo bude chtít pít, přelije si alkohol do plastové láhve. Je připravena na zcela nekoncepčních základech,“ domnívá se zastupitel Miroslav Merta (ODS). Rada města projednala vyhlášku bez přijetí usnesení.

Na akce spolupořádané radnicí se zákaz nevztahuje

Nová vyhláška zakáže pití alkoholických nápojů především v parcích, památkových zónách, autobusovém a vlakovém nádraží, kulturních domech, nemocnicích a zdravotnických zařízeních, náměstích a historické části města. Zákaz se vztahuje na okruh 50 metrů kolem těchto míst. Netýká se posledního a prvního dne v roce, neplatí při městských slavnostech či jiných akcích spolupořádaných radnicí ani v restauračních předzahrádkách.

K právní regulaci konzumace alkoholu na veřejných místech přistoupili v Moravskoslezském kraji také v Českém Těšíně, Třinci, Karviné a Havířově, Bílovci, Novém Jičíně, Opavě a Krnově. Uvažuje o tom například i centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který plánuje zavést zákaz na zhruba 20 místech včetně náměstí či parků.

  • Nalévání alkoholu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38005.jpg
  • Test na alkohol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/84/8382.jpg