Černé stavby v přírodní rezervaci

Jihlava - Ani statut přírodní rezervace neuchránil pozemky u soutoku říčky Chvojnice s řekou Oslavou od nepovolených černých staveb. Příslušné orgány a lesní správa o tomto nezákonném počínání neměly ani tušení. Teprve po upozornění České televize bylo zahájeno řízení na odstranění staveb.

Nově budovaný zděný podkrovní dům, na kterém ještě ve čtvrtek pracovali dělníci, nebo nový dřevěný domek na betonových základech o rozměrech asi 12x 5 metrů, jsou minimálně dvěma nepovolenými stavbami, které vyrostly v přírodní rezervaci v areálu bývalého dětského tábora nedaleko obce Kuroslepy. Ještě v ten den, kdy se začala o nepovolené stavby v přírodní rezervaci zajímat Česká televize, nařídil stavební úřad zastavení prací. „Stavebníkovi hrozí určitě sankce dle stavebního zákona. Zároveň je tady riziko, že stavba nebude ani dodatečně povolena a bude nutné ji odstranit,“ uvádí Miloš Franěk, pověřený vedoucí odboru výstavby Městského úřadu v Náměšti nad Oslavou. „Já jsem netušil, že když chci opravit dům, že to musím hlásit,“ tvrdí majitel rozestavěných nemovitostí Petr Staněk.

Do lesa už od jara vjíždí nepovoleně těžká stavební technika a auta stavebních firem. Zarážející je, že o čilém stavebním ruchu nic neví ani místní revírník z příslušné lesní správy v Náměšti nad Oslavou. Ten nechtěl případ komentovat a odkázal na tiskového mluvčího Lesů České republiky. „O tom, že v daném místě vyrůstá černá stavba, slyšíme od vás poprvé,“ přiznává mluvčí Lesů ČR Radek Drahný. „Samozřejmě, kdo tam vjíždí bez patřičného povolení, tak porušuje lesní zákon,“ potvrzuje Tomáš Sedláček z Odboru životního prostředí Městského úřadu Náměšť nad Oslavou.  

V pořádku není ani chování myslivců hospodařících v přírodní rezervaci, kteří staví bez povolení i nové posedy. Mysliveckou stráž zde shodou okolností vykonává stejný Petr Staněk, který bez povolení buduje v dětském táboře. „Já nevím, co v tom hledáte za senzaci. Mně to osobně uráží,“ rozčiluje se Petr Staněk. „Ke stavbě krmelců a posedů je ppotřeba povolení orgánů ochrany přírody,“ říká Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody ČR.

Stavebníka a pravděpodobně i liknavého revírníka teď čeká složité vysvětlování před kompetentními úřady.

Vydáno pod