Vyhořelá pernštejnská sýpka je částečně opravená, hořet ale může znovu

Nedvědice (Brněnsko) - Ve vyhořelé sýpce hradu Pernštejn dnes památkáři zpřístupnili nový společenský sál, který bude sloužit i pro pořádání výstav a firemních akcí. Sýpka je vzácná především svými renesančními krovy a její rekonstrukce zatím stála 25 milionů korun. Celková částka se ale vyšplhá až k 50 milionům. Kromě sálu budou v budově sýpky kanceláře, menší depozitář a prodejna. Již nyní se zde nacházejí expozice o životě prostých obyvatel hradů. V roce 2005 zachvátil Pernštejn ničivý požár. Objekt už je z větší části obnoven.

Rekonstrukce sýpky ještě zdaleka nekončí. Zatím byl opraven jen strop a podlahy. „Kvalitní, moderně vybavený sál nám dlouho scházel. Nyní v něm máme vystaveny fotografie, které zaznamenávají obnovu hradu po požáru sýpky a jeho čtvrté brány,“ uvedl kastelán Jakub Škrabal.

Ačkoli stály opravy sýpky desítky milionů, Pernštejn není ani dnes zcela zabezpečen proti požáru. Protipožární čidla jsou dnes pouze v opravené části a většina hradu je nemá. Na jejich instalaci totiž už nezbyly peníze.

Ničivý požár vzplál v části hradního komplexu 15. dubna 2005. Neštěstí patrně způsobilo samovznícení nátěrových hmot, které před požárem používali dělníci pracující na opravách podlah v sýpce. Objekt sloužil jako depozitář a shořelo v něm bezmála 700 historických předmětů. Škody byly odhadnuty na 50 milionů korun. Neštěstí by se ale už opakovat nemělo. Po rekonstrukci byly do sýpky nainstalovány protipožární čidla.

Hrad Pernštejn vznikl ve 13. století. Patřil pánům z Pernštejna, kteří po staletí ovlivňovali politický vývoj v českých zemích. Požár přiměl památkáře k tomu, aby nechali objekty, o které pečují, pojistit.

Na hradě Pernštejn se slavnostně otevřel velký sál historické sýpky.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod