Romové vykonali pouť na Svatý Kopeček

Olomouc - Romské písně dnes zněly bazilikou Navštívení Panny Marie na olomouckém Svatém Kopečku, který letos hostil jubilejní desátý ročník romské pouti. Na poutní místo se při této příležitosti sjelo na 500 Romů z celého Česka. Na akci se společně pomodlili při mši, ale také pobavili u vystoupení pěveckých a tanečních souborů.

„Podobná pouť se koná pouze v Praze. Možností, aby se Romové z celé republiky setkali na jednom místě, tedy moc není. Cílem akce ale není jen to, aby se tu lidé pobavili, na pouti si také předávají své zkušenosti organizace, které s Romy pracují,“ řekla novinářům Jana Březinová z olomoucké charity.

Doplnila, že Romové mají o akci zájem, předem se na pouť ptají a někteří se jí účastní pravidelně. Už poněkolikáté se ni vypravila například Nataša Gáborová z Dolan na Olomoucku. „Je to dobrá akce. Je tu naše rodina, máme tu spoustu známých a vždy se dobře pobavíme. Chodíme ale i na mši,“ uvedla Gáborová.

Romskou pouť každoročně pořádá olomoucká charita. Romům se organizace věnuje celoročně. Dětem nabízí školku a komunitní centrum volnočasových aktivit, dospělým pak sociálně-právní poradnu.