Soud odsoudil starostu Brna-Černovic kvůli výběrovému řízení

Brno - Starosta Brna-Černovic Jiří Hladík (ODS) a bývalá tajemnice úřadu Jaroslava Kulawiaková musí zaplatit pokutu za zmařené výběrové řízení. Trest, který jim už dříve uložil brněnský městský soud, dnes potvrdil i Krajský soud v Brně. Hladík byl odsouzen za maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti a má zaplatit 60 tisíc korun, Kulawiaková se pak provinila poškozováním cizích práv a má zaplatit poloviční pokutu.

U soudu šlo o zakázku na zateplení domů v Černovicích. Soutěž z roku 2004 za 25 milionů korun vyhrála firma KKM Plus, výběrové řízení se však vůbec nekonalo. Zástupci dalších firem, které se ho podle radnice měly účastnit, na policii řekli, že o žádné soutěži nevědí.

Hladík dnes u soudu nebyl, zdůvodnil to nemocí. Obhájce Kulawiakové prý zváží dovolání. Souhlasil s tím, že při výběrovém řízení někdo manipuloval s dokumenty, podle něj ale nebylo zcela prokázáno, že to byla právě Kulawiaková.

Dnešní rozhodnutí soudu neznamená, že starosta bude muset odstoupit z funkce. Podle brněnského advokáta Petra Juráně by tak musel učinit, jen
kdyby byl odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení. „Starosta může funkci vykonávat dál. Samozřejmě v těchto případech bývá obvyklé, nebo by to mělo být, že rezignuje. Zvláště, pokud je odsouzen v souvislosti s výkonem funkce. Ale je to jeho politické rozhodnutí,“ uvedl. Hladíka ovšem může odvolat zastupitelstvo.

Vydáno pod