Kostel na Zelené hoře stále nemá střechu

Zelená hora - Opravy poutního kostela na Zelené hoře jsou ve skluzu, památku UNESCO před čtvrt rokem poničila vichřice. Výjimečně za to nemůžou peníze, památkáři vidí hlavní potíž ve zdlouhavých výběrových řízeních a složitém papírování. Škody dosahují stovek tisíc.

Večer 25. června se prohnal Vysočinou silný vítr, poničil kopuli kostela a vytrhal trámy z krovu. Správce Karel Straka tehdy uvedl, že větrný vír zvedl střechu a utrhl pobití s krytinou. Další spoušť objevili správci památky 26. června ráno: desítky zdemolovaných hrobů v blízkosti kostela. Podle mluvčíhoNárodního památkového ústavu Telč Zdeňka Musila bylo poničeno asi 40 náhrobků.

Ještě dnes jsou ale některé hroby na Zelené hoře stále v dezolátním stavu. Vytrhané trámy a krytina hyzdí okolí a kopuli dále jen provizorně překrývá plachta. „Nechtěli jsme to zlikvidovat hned po vichřici, mohou z toho vzejít cenné poznatky,“ vysvětlil provozní náměstek památkového ústavu Bohumil Tripal.

Teprve po třech měsících začali dělníci stavět lešení. A to i přesto, že prostředky na opravu památkářům nechyběly. Peníze hned po vichřici nabídl i Kraj Vysočina. Náměstek Tripal dodal, že ústav hledal zhotovitele celé střechy a také bylo nutné doplnit projektovou dokumentaci a podklady pro rozpočet.

Oprava kopule Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře musí být podle památkářů hotova do zimy. Památka bude přístupná veřejnosti i během rekonstrukce.