Vykácením okolí hradu Helfštýna by mělo dojít k jeho většímu odhalení

Olomoucko - Hrad Helfštýn není pořádně vidět, jak svorně tvrdí jeho návštěvníci i radnice okolních obcí. Rada Olomouckého kraje se proto rozhodla pro vykácení části lesa podél severní strany hradního areálu. O této variantě ale nechce Správa hradu Helfštýna ani slyšet.

Podle návrhu by se jednalo o 50 x 300 metrů široké pásy, celkem tedy téměř jeden a půl hektaru osmdesát let starých dřevin. Marcela Kleckerová ze Správy hradu Helfštýna se nechala slyšet, že k odhalení celé linie hradeb by se musela vykácet větší plocha.

Náměstek olomouckého hejtmana Pavel Horák popsal, že vysokorostlé dřeviny budou nahrazeny nízkými, což by mělo problém vyřešit natrvalo. Starosta Lipníku nad Bečvou a bývalý přednosta Okresního úřadu v Přerově Miloslav Přikryl zdůraznil, že hrad by měl být vidět z Moravské brány. Zároveň doufá, že vykácení bude citlivé.

O kácení se mluvilo už před 11 lety, kdy si posudek nechal vypracovat od Lesnické školy v Hranicích okresní úřad, pod něhož tehdy Helfštýn spadal. „Na základě toho posudku jsme usoudili, že je to věc, která by byla nevhodná, a tuto otázku jsme nechali úplně bokem s tím, že se k tomu už vracet nebudeme,“ sdělila Marcela Kleckerová.

Podle Správy hradu Helfštýna by se dalo uvažovat o vykácení některých stromů pouze v případě, že by kořeny stromů začaly narušovat hradby. Debaty s krajem na toto téma podle ní ještě neskončily.