Znojemští strážníci přitvrzují v boji proti alkoholu

Znojmo - Znojemští opilci mají čím dál těžší život. Kromě toho, že kvůli protialkoholové vyhlášce už čtvrt roku nesmějí ve vybraných ulicích popíjet alkohol, strážníci proti nim nasadili nový speciální přístroj. Ten dokáže rozpoznat alkohol nejen z dechu, ale stačí ho jen podržet nad sklenicí a hned je jasné, jestli se jedná o alko nebo nealko.

Klasický znojemský večer probíhá podle zavedené šablony: mládež se chce bavit a strážníkům začíná už běžná rutina - zátah na náctileté opilce. Mladí lidé si často myslí, že pokud si alkohol nechají nalít do lahví od ledových čajů, džusů a nebo nealkoholického piva, kontrola je mine. Jenže ve Znojmě mají díky speciálnímu detektoru poslední dobou smůlu, přístroj se nemýlí. Důležitou práci detektor odvede i mimo noční bary. Znojemská protialhokolová vyhláška totiž zakazuje pití alkoholu na ulici všem a pořád. Opilci se na ni obyčejně snaží vyzrát stejným trikem s alkoholem v lahvích od limonád.

Dříve to byla pro strážníky nepřekonatelná překážka, velitel Městské policie Znojmo Petr Kolouch vysvětli, že museli důvěřovat odpovědi. Pokud na otázku, zda nápoj obsahuje alkohol někdo odpověděl ne, neměli strážníci jakoukoli možnost to zjistit. Samozřejmě nemohli na ulici ochutnávat.

Nyní je výmluvám konec, od července rozdali strážníci na 35 blokových pokut, nejčastěji ve výši 500 korun. První tři měsíce řešili problémy ve většině případů jen domluvou, odteď už budou přísnější.

Vydáno pod