Kvůli poplatkům a bytům protestovalo v Havířově na 300 lidí

Havířov - Zhruba 300 lidí protestovalo dnes v Havířově na Karvinsku kvůli regulačním poplatkům ve zdravotnictví a záměru RPG Real Estate neprodat stávajícím nájemníkům bývalé byty OKD. Důchodcům, kteří dnešní protest organizovali, vadí především poplatky pro seniory, děti do 18 let a zdravotně postižené.

„Nejvíce nám vadí, že platí důchodci, kteří celý život platili zdravotní pojištění a platí ho dosud,“ řekl Broda. Dodal, že poplatky pro děti považuje za nemorální a navíc poukázal na fakt, že mladí lidé do 18 let nevydělávají, a nevidí tudíž důvod, proč by měli i oni poplatky hradit. Postižení lidé pak podle něj potřebují mnohem více zdravotní péče než lidé zdraví. „Člověk, který se narodil s vadou, za to přece nemůže,“ podotkl organizátor akce Jaroslav Broda.

Dnešním protestem chtěli lidé vyslovit nesouhlas i s tím, že společnost RPG Real Estate nechce prodat bývalé byty OKD. Spoluvlastník OKD Zdeněk Bakala v prohlášení pro tisk znovu zopakoval, že otázka odprodejů bytů není aktuální a byty momentálně nejsou na prodej. „Toto rozhodnutí vlastníka nemůže změnit žádná forma nátlaku. Jakákoli diskuse k tomuto tématu je tedy bezpředmětná,“ uvedl Bakala v prohlášení.

Protest proti regulačním poplatkům důchodci zorganizovali už v dubnu. Sešla se na něm asi tisícovka lidí.