Archeologové našli na vizovickém zámku kosterní pozůstatky mnichů

Vizovice - Své tajemství vydalo okolí zámku ve Vizovicích. Při výstavbě kanalizace tam archeologové objevili několik koster. S největší pravděpodobností se jedná o kosterní pozůstatky mnichů, kteří žili v gotickém klášteře z roku 1261. Ten stál na místě dnešního zámku během 13. až 15. století, pak ho vypálili husité.

Archeologové prozatím objevili 5 hrobů. Už dříve tušili, že v těchto místech byl klášterní hřbitov, kam byli pohřbíváni mniši. Nálezy během posledních několika dnů to jen potvrdily. „Všichni jsou uloženi stejným způsobem, nohama na východ, všichni jsou uloženi poblíž předpokládaného klášterního kostela, takže ta domněnka je hodně pravděpodobná,“ potvrzuje kastelánka vizovického zámku Jana Pluhařová.

Archeologové ponechají kosterní pozůstatky v zemi, kde jsou nejlépe chráněny. Do depozitáře muzea půjdou jen v tom případě, když by je ohrožovaly práce při stavbě kanalizace.

Kromě kosterních pozůstatků se našly také zbytky původních klášterních zdí. „Jsou tam různé fragmenty klenebního systému, renesanční ostění, vstupní portál klášterního kostelíka a podobně,“ popisuje Vilém Kolařík, který na zámku pracuje. Jelikož budou stavební práce ve Vizovicích pokračovat ještě dva měsíce, předpokládají archeologové další nálezy kosterních pozůstatků.