Třinecká nemocnice má kritický nedostatek krevních zásob

Třinec - Nemocnice v Třinci se v posledních dnech potýká s kritických nedostatkem zásob krve. V mrazicích úschovnách chybí skupiny A, B, AB mínus, B plus a nula. Nemocnice proto vyzívá dobrovolné dárce s těmito skupinami, aby poskytli krev a objednali se v nejbližším možném termínu.

K odběrům se dárci mohou objednat vždy na úterý nebo pátek. Dárci krve, kteří by mohli pomoci třinecké nemocnici, se mohou ozvat přímo na transfuzní oddělení na telefonní číslo: 558 325 175. „Důvodem úbytku krve je především nedostatek dárců, takže nemocnice potřebuje, aby k nám dobrovolní dárci krve začali znovu chodit,“ uvedla mluvčí třinecké nemocnice Anna Franková.

K darování krve mohou přistoupit všichni lidé ve věkovém rozmezí 18 až 65 let. Případný dárce by se měl dostavit najedený, nikoliv však po požití tučných jídel. Ve dni odběru Lékaři doporučují také dostatečný pitný režim kromě alkoholických nápojů. Krev se rozděluje na čtyři základní skupiny. Nejčastější skupina A koluje v cévách 40 procent obyvatel, skupinu 0 má 35 procent, krev skupiny B pak 15 procent a skupinu AB asi 10 procent osob.