V Brně se pro bezdomovce otevře první ordinace lékaře

Brno - V Brně se pro bezdomovce otevře první ordinace praktického lékaře. Asi za dva týdny začne fungovat v novém denním centru pro lidi bez domova Diecézní charity Brno. Ošetřování bezdomovců bylo dosud ve městě problematické. Zdravotníci k nim mnohdy mají odpor.

V Brně s 370 tisíci obyvateli žije podle dva roky starého sčítání kolem 1 200 bezdomovců. Míst v denních i nočních centrech pro ně dosud byl nedostatek, nové centrum charita otevře v budově bývalé školy v Bratislavské ulici. Objekt za 850.000 korun zrekonstruovala - opravovaly se omítky, přistavovaly příčky, toalety a sprchy. Na stavbu chodilo pomáhat asi sedm bezdomovců.

V novém centru bude pro bezdomovce 25 míst. Charitní pracovníci očekávají, že uvnitř se za den vystřídá asi 80 lidí. V centru se mohou vykoupat, najíst, ohřát a obléct se do čistého. Uvnitř také bude fungovat dílna, kde se mohou zapojit do výroby drobností.

Lékařské ordinace pro bezdomovce otevírají i další města v zemi. Například po Praze jezdí speciální sanitka, která se zaměřuje na ošetřování lidí bez přístřeší. Objíždí místa, kde se často scházejí. Ambulanci pro bezdomovce má i Olomouc. O jejím vybudování se rozhodlo poté, co loni v lednu zemřel bezdomovec před branou olomoucké fakultní nemocnice, ze které ho vyvedla ochranka.

Vydáno pod