Nízké platy a nezaměstnanost trápí obyvatele Olomouckého kraje

Olomouc – Cílem výletů do historických měst i do přírody je pro Čechy Olomoucký kraj. Peníze, které zde zanechávají, ale přesto nepomáhají vylepšit situaci regionu, který patří mezi chudší. Lidi trápí vysoká nezaměstnanost, podniky ale díky tomu vždy dokáží sehnat zaměstnance a nepotřebují lákat lidi na vysoké mzdy. Zlepšit situaci by mohli noví investoři, ti se ale do Olomouckého kraje příliš nehrnou.

Na rozdíl od řady dalších regionů není na Olomoucku klíčovým problémem doprava – krajským městem prochází železniční koridor, vede tam i rychlostní silnice z Brna. Silnice II. a III. třídy, o které se musí starat přímo kraje, jsou potom v dobrém stavu. Obyvatele tak mohou trápit spíše ceny jízdenek nebo benzinu – a také špatná dostupnost služeb.

V samotné Olomouci neexistuje noční lékárna, lidé jsou večer odkázáni výhradně na lékařskou pohotovost. Krajské nemocnice jsou navíc součástí nynějšího předvolebního boje. Jsou totiž sjednoceny v akciové společnosti, jejíž vznik kritizovala opozice i část lékařů.

Přes problémy se zaměstnaností a jeden z nejnižších průměrných platů v Česku jsou obyvatelé Olomouckého kraje optimističtí – místní porodnice jsou momentálně přeplněné. V krajském městě Olomouci sídlí jedna z největších českých univerzit. Možná právě k ní se upírají zraky mladých Moravanů, a proto ignorují učiliště. „Je to oblast, které nyní věnujeme značnou pozornost a já myslím, že se nám podaří společnými silami tento trend nějak změnit,“ říká o učňovském školství Karel Goš z krajského úřadu.

Přes problémy se zaměstnaností, zdravotnictvím nebo školstvím jsou lidé žijící v Olomouckém kraji spokojeni – podobně jako turisté. Jejich počet se podle Hedviky Dostálové z odboru cestovního ruchu krajského úřadu každoročně zvyšuje. Mohou vyrazit do historických měst – například Olomouce nebo Šumperka – i do Jeseníků nebo k řece Moravě.

  • Šumperská radnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47057.jpg
  • Krajská silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47055.jpg
  • Pobočka Nemocnice Olomouc, a. s. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47053.jpg