Na Písecku, Svitavsku a Opavsku proběhnou vedle voleb i referenda

Milevsko (Písecko)/Jakartovice (Opavsko)/Koclířov (Svitavsko) - Na třech místech se dnes a v sobotu kromě voleb uskuteční také místní referenda. V Milevsku na Písecku lidé rozhodnou, zda má město prodat plochu autobusového nádraží k výstavbě supermarketu, v Koclířově na Svitavsku se vyjádří k výstavbě větrných elektráren a v Jakartovicích-Deštném na Opavsku budou hlasovat o možnosti otevřít nedaleko obce kamenolom. Aby byly výsledky hlasování pro místní úřady závazné, musí se referenda zúčastnit minimálně 35 procent oprávněných voličů.

Obyvatelé Milevska proti výstavbě supermarketu Lidl protestují už několik let. Pod petici se podepsalo na 3 000 lidí. Podle jejího iniciátora Václava Hejného jsou ve městě už čtyři podobné supermarkety a místo k výstavbě by radnice měla nabídnout raději místním podnikatelům. 

V obci Jakartovice-Deštné se lidé v referendu vyjádří k záměru společnosti Bögl & Krýsl - Silnice Morava otevřít v nedaleké Kamenné hoře kamenolom a těžit tam stavební materiál. „Zastupitelstvo se už vyjádřilo, že se záměrem nesouhlasí. O výsledek referenda se budeme opírat v dalším jednání,“ uvedl starosta Miloslav Brodňan. Jednatel společnosti Bögl & Krýsl - Silnice Morava Dalibor Tesař řekl, že i kdyby se lidé v referendu postavili proti kamenolomu, firma od záměru neustoupí.

V Koclířově se referendum o výstavbě větrných elektráren konalo už před třemi lety a obyvatelé tehdy elektrárny odmítli. O stavbě větrníků tak obec a investor mohli znovu začít uvažovat až za dva roky. Místní odpůrci elektráren se obávají nadměrného hluku a narušení krajinného rázu regionu.