V Brně zlikvidují tisíce tun kontaminované zeminy

Brno - Město Brno a jeho obyvatelé si konečně vydechnou. Po desetiletích z centra města konečně zmizí tisíce tun kontaminované zeminy. Jihomoravské plynárny se zbavují půdy, kterou znečišťoval její provoz. Celou akci, která potrvá dva roky, financuje ministerstvo financí a na průběh dohlíží Česká inspekce životního prostředí.

Z brněnského areálu Jihomoravské plynárenské zmizí nejméně třicet tři tisíc tun kontaminované zeminy. Takové množství zaplní pro představu více než pět tisíc nákladních automobilů. Tuto velkou ekologickou zátěž způsobil provoz plynáren, které už v areálu sídlí sto šedesát let. „Při výrobě svítiplynu docházelo k takzvané karbonizaci černého uhlí. Zároveň vznikaly různé odpadní látky dehtového charakteru. V areálu plynáren je čpavková jímka, je zde dehtojem a jsou zde látky, které jsou samozřejmě karcinogenní,“ přibližuje současnou situaci mluvčí Jihočeské plynárenské Jiří Bezděk.  

Všechna takto zasažená půda bude po sto šedesáti letech definitivně pryč. Kam až kontaminovaná zemina zasahuje, prozradily v uplynulých měsících průzkumné vrty. Zemina je podle prvních odhadů kontaminovaná až do hloubky šestnácti metrů. „Odvoz kontaminované zeminy a suti bude probíhat za pomoci nákladních aut nebo vlaků a bude se vozit do specializovaných spaloven, případně na speciální skládky,“ dodává Bezděk. 

Odtěžení zeminy bude stát necelých dvě stě milionů korun a zaplatí to ministerstvo financí. Celý proces, včetně tříletého monitorování, by měl být ukončen do roku 2013. Brněnský areál je podle zástupců plynáren jednou z posledních tuzemských výroben plynu, kde je potřeba kontaminovanou zeminu odtěžit. Lokalita zároveň patří k největším, a její regenerace tak bude nejspíš nejdražší.

Vydáno pod