Bosch Diesel se rozloučí s dalšími 300 zaměstnanců

Jihlava - Největší podnik na Vysočině - jihlavský Bosch Diesel - propustí dalších 300 lidí. Na konci léta už přitom přišlo o práci 125 zaměstnanců. Bosch se tímto způsobem vyrovnává s poklesem zakázek, se kterým se potýká už od června. Kromě propouštění firma plánuje několikadenní odstávku výroby.

Problémy jihlavské továrny Bosch souvisí s poklesem zájmu o automobily, a tedy s propadem celé jejich výroby. „Také pro první čtvrtletí 2009 si výrobci automobilů objednali výrazně méně automobilových komponentů z Jihlavy, než bylo původně plánováno,“ nastínila mluvčí firmy Kateřina Šimonová.

Nedostatek práce je tak vážný, že tři sta lidí, kteří dostali výpověď ve druhém kole propouštění, odejde ze závodu ihned. Bosch jim ale samozřejmě podle zákona vyplatí kromě tříměsíčního odstupného i náhradu mzdy za neodpracované dva měsíce zákonné výpovědní lhůty. Náhrada však bude činit pouze 80 procent průměrného platu.

Od ledna budou pracovat méně i zbylí zaměstnanci. Sedmidenní provoz se zkrátí na šestidenní. Směny navíc budou kratší než dosud.

Na začátku letošního roku zaměstnával jihlavský závod zhruba 6200 lidí, na konci letošního prosince jich bude asi 5600. I přesto Šimonová tvrdí, že Jihlava zůstává důležitým výrobním závodem mezinárodního koncernu Bosch.