Na bývalém tankodromu se daří vzácným korýšům

Jihlava - Vzácným korýšům se zalíbilo v opuštěném vojenském prostoru u Rančířova na Jihlavsku. Žijí v tůních bývalého tankodromu. Nyní se uvažuje o tom, že by se mělo toto území změnit v chráněné území.

Žábronožka letní může vzdáleně připomínat rybí plůdek plující hřbetem dolů. Potravu filtruje pomocí končetin s žábrami. Listonoh zase vypadá jako trilobit, velký je až deset centimetrů. Má zploštělé tělo a nápadný hřbetní štít. Tito vzácní korýši našli svůj domov paradoxně ve zpustošených místech, kde byl ještě před pár lety vojenský tankodrom. „V současné době jsme navrhli lokalitu za přechodně chráněnou plochu, výhledově bychom chtěli , aby to bylo zvláště chráněné území v kategorii přírodní památka,“ uvádí Jaromír Maštera z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. „Jsem tomu rád, protože za chvíli by další generace ani nevěděly, jak takový živočich vypadá,“ přidává se starosta Rančířova Bohuslav Svoboda.

Budoucí přírodní rezervace je zřejmě jediná, kam ochranáři umožní vjezd autům. Dokonce ani poslední tanky, co tu zbyly, by tentokrát přírodě neublížily. Vzácní korýši totiž potřebují k přežití rozježděnou bahnitou cestu. „Jízda terénních aut, motorek a čtyřkolek je vlastně pro tohle území úplně zásadní, pokud by tam dál neprobíhala, tak by postupně ty biotopy zanikly,“ vysvětluje Jaromír Maštera. „Chci, aby se to území zachovalo v maximální míře, jsme ochotni pro to udělat vše,“ slibuje starosta Svoboda.

Obec už několik let čeká na převod pozemků od armády, plánuje lokalitu vyčistit, zalesnit a pro chráněné živočichy zachovat tůňky. Darovací smlouvy převádějící pozemky bývalého vojenského prostoru mají být na ministerstvu obrany dokončeny do konce letošního roku.