Žáci třebíčské základní školy spolupracují s NASA

Třebíč - Žáci v třebíčské Základní škole kapitána Jaroše začali pracovat s profesionální automatickou meteorologickou stanicí. Přesná data o vývoji počasí odesílají dokonce do NASA, kde s nimi američtí experti dál pracují.

Jediným kliknutím myši na počítači žáci zjistí, jaká je teplota vzduchu a půdy, rychlost a směr větru, množství srážek nebo vlhkost a tlak vzduchu. Pod okny školy mají v současnosti nejmodernější meteorologickou stanici. Učitelka Věra Keselicová uvedla, že systém je automatický, je složený z čidel, která elektronicky měří sama. Žáci pracují i s detektory slunečního záření nebo zjišťují hladinu nebezpečného přízemního ozónu. Velká koncentrace přízemního ozónu podle nich způsobuje lidem špatné dýchání, nevolnost a záněty. Po optických kabelech se všechna naměřená data přenášejí přímo do centrálního počítače. Žáci pak tyto hodnoty v rámci vyučování porovnávají s tím, co zjistili např. na rtuťových teploměrech nebo mechanických srážkoměrech. Ředitel Karel Dolák je přesvědčený, že škola je jediná, která má stanici těchto parametrů.

Protože čtvrtek 30. října byl v části republiky ve znamení silného větru, měli žáci za úkol sledovat, jak fouká v Třebíči. Vichřice se městu úplně vyhnula, přístroje zaznamenaly maximální poryv brzy ráno, kdy foukalo rychlostí necelých 50 km/hod. Věra Keselicová dodala: „V rámci mezinárodního projektu Globe posíláme data do americké organizace NASA, kde je vědci dále zpracovávají a na jejich základě vytvářejí různé hypotézy o stavu životního prostředí na zeměkouli.“

Škola nyní jedná s ČHMÚ o využití přesných dat z Třebíče také profesionálními meteorology.