Radní v Brně nechtějí šetřit možnou korupci auditem

Brno - Snaha některých brněnských politiků o prověření sporných stavebních zakázek skončila zatím fiaskem. Strany v zastupitelstvu měly téměř dva měsíce možnost navrhnout, které stavby chtějí nechat Kontrolním výborem magistrátu prověřit, žádný oficiální podnět ale primátorovi dosud nedošel. Zájem brněnských politiků o stavební zakázky vzbudilo srpnové zveřejnění telefonátu senátora za ODS Vlastimila Sehnala s podnikatelem Přemyslem Veselým, který naznačuje rozsáhlou korupci mezi stavebními firmami a brněnskou ODS.

Do čela kritiků se tehdy postavil radní za Brno 2006 Jiří Zlatuška, který požadoval nechat provést externí hloubkový audit. Jenže návrh na hloubkový audit neprošel a zastupitelé a zastupitelky schválili jiné řešení, podle kterého může každá politická strana poslat primátorovi návrh, jakou zakázku za posledních šest let chce nechat prověřit kontrolním výborem.

Zatím ale primátorovi přišly pouze dvě odpovědi, jedna od klubu KDU-ČSL, druhá od klubu KSČM, s tím, že žádné zakázky prověřit nechtějí. „Byli jsme členy koalice a nepřipadá nám korektní teď vystupovat tímto způsobem. Domníváme se, že by to bylo všechno v pořádku,“ uvedl náměstek primátora Daniel Rychnovský z KDU-ČSL.

„Nemá smysl předstírat, že se tam něco řeší“

Možnost nechat prověřit sporné zakázky nevyužila ani strana největšího kritika poměrů na radnici Jiřího Zlatušky. Ten jako jediný nehlasoval pro tento způsob řešení, jeho čtyři kolegyně a kolegové z klubu ale ano. „Ten způsob, který zastupitelstvo zvolilo, zaručuje, že se nenajde vůbec nic. Nemá smysl předstírat, že se tam něco řeší, to by bylo stejné, jako stoupnout si do jednoho chumlu s těmi, co mají zájem, aby se nic nevyřešilo,“ prohlásil Zlatuška.

Sociální demokraté tvrdí, že pokud se jim něco na stavebních zakázkách nezdálo, ozvali se už v minulosti, ODS zatím žádný návrh na svém klubu neprojednávala. Zelení prý poslali e-mail, že by chtěli prozkoumat rekonstrukci náměstí Svobody. „Pokud bude pan primátor chtít tu záležitost oficiálním dopisem, můžeme to doplnit,“ říká k tomu radní za Zelené Jana Drápalová.

Nahrávkou naznačující korupci na brněnském magistrátu se zabývá policie, podezření z ní vyplývající prověřuje protikorupční útvar.