V Holešově bourají romskou kolonii

Kroměříž - Svou Matiční ulici mají i v Holešově na Kroměřížsku. Jmenuje se Školní a žijí zde většinou Romové. Vedení města loni rozhodlo o zbourání kolonie tamních zchátralých domů a obyvatele chce přestěhovat jinam. Jde to ale pomaleji, než se čekalo.

Ve Školní ulici blízko centra Holešova ještě loni stálo jedenáct zchátralých domů. V nedůstojném prostředí se tísnily dvě stovky obyvatel, většinou Romové. Od té doby dva domy zmizely. Město nabídlo čtyřiceti lidem bydlení jinde. To se týkalo i rodiny Agnesy Kučerové. „Potřebujeme pro Romy nějaké prostředí, abychom se dostali mezi bílé, aby naše děti vyrůstali jinde a ne jen ve Školní ulici. Tam vlastně byly jen byty 1+1 a já mám tři děti. Tady se mi bydlí dobře,“ pochvaluje si přestěhování paní Kučerová. „Připravujeme vystěhování ještě jednoho domu s tím, že ten bychom měli mít vystěhovaný, když to dobře půjde, do konce tohoto roku,“ naznačuje starosta Holešova Zdeněk Janalík.   

Přitom podle původních přání holešovské radnice měla být ostudná kolonie už teď skoro celá srovnaná se zemí. Náhradní městské byty jsou ale obsazené a na stavbu nových pro sociálně slabé zatím chybí peníze. A nervozita stoupá. „My pro ně opravdu nemáme v tomto okamžiku jiné možnosti bydlení,“ přiznává starosta Janalík. „Já čekám, co bude, protože bych chtěla také odejít, ale zatím nemám kam. Takže nevím, co bude a čekám, co mi pan starosta nabídne,“ říká obyvatelka kolonie ve Školní ulici Jarmila Gáborová.   

Ministryně Džamila Stehlíková před rokem v Holešově podpořila záměr kolonii zbourat a její obyvatele zapojit do stavby nových bytů. Zároveň slíbila pomoc při shánění dotací. Za tři týdny má být jasné, jestli nezapomněla. Návštěvu ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny tady totiž očekávají 24. listopadu.

Vydáno pod