Symbolické světlo připomíná vlakové neštěstí u Studénky

Ostrava - Právě před třemi měsíci, osmého srpna, došlo k tragické nehodě mezinárodního rychlíku Comenius při průjezdu Studénkou na Novojičínsku. V onen osudný den narazil vlak ve velké rychlosti do mostní konstrukce, která spadla do kolejiště jen několik minut před průjezdem. Osm lidí zemřelo, dalších sedm desítek utrpělo vážná zranění. Jejich památku dnes uctívají obyvatelé i v dalších městech, kterými rychlík Comenius z Krakova do Prahy tehdy projížděl.

Vzpomínkovou akci s mottem „Spojeni osudem - ani v neštěstí nejsme sami“ zahájilo přibližně pět desítek lidí průvodem se svíčkami z centra Studénky k místu neštěstí. Každý z osmi ztracených životů připomnělo světlo osmi svící. „Měl jsem otevřenou zlomeninu stehenní kosti, která mi přeťala žílu a já kvůli tomu málem vykrvácel. Vzbudil jsem se až v nemocnici, kde jsem se dozvěděl, co se vlastně stalo,“ popisuje osudnou chvíli jeden z účastníků neštěstí. „Stále se mi to vrací, ale jsem rád, že žiju,“ dodává druhý.

Na památku tragicky zahynulých vezou dobrovolníci mezinárodním rychlíkem Comenius mezi Ostravou a Prahou symbolické světlo. Vlak připomněl neštěstí dlouhým zahoukáním při průjezdu Studénkou. „Taková setkání pomáhají ukončovat věci, pomáhají se rozloučit, pomáhají ve smutnění,“ říká ke smyslu akce její spoluorganizátora Petra Ďásková.   

Památník obětem neštěstí vznikne společně s novým mostem, bude v jeho patě. V Olomouci lidem na nádraží připomenula osudný den plný osmiček rozhlasová nahrávka. Ve vlaku zemřela i dívka z Olomouce. „Smuteční“ vlak přijel se symbolickým desetiminutovým zpožděním. Právě to se stalo cestujícím před třemi měsíci osudným. V den havárie totiž nejel Eurocity 108 Comenius na čas. „Kdyby ten vlak jel tehdy podle jízdního řádu, tak by ten most spadl až po jeho průjezdu,“ upozorňuje na nešťastné zpoždění vlaku ředitel krajského centra osobní dopravy ČD v Olomouci Petr Holánek.

Symbolické světlo, které z Ostravy přivezli dobrovolníci z Armády spásy, hoří ve vestibulu nádraží. Asi patnáct dobrovolníků rozdalo na pět stovek vzpomínkových letáků. „Nemyslím na to, každou chvíli se může stát cokoli," přiznává cestující Jana Bobková.  

Vlak z Olomouce pokračuje směrem na západ. Krátce zastaví v České Třebové a jízdu skončí na pražském Hlavním nádraží.