Spor o skládku ve Vyskytné rozhodnou peníze

Vyskytná u Jihlavy - Společnost ASA chce rozšířit skládku komunálního odpadu blízko obce Vyskytná u Jihlavy. V minulých letech proti tomu obyvatelé protestovali. Nyní chtějí po firmě peníze, pokud je dostanou, budou skládku tolerovat.

Veřejné projednávání, petice, nadávky, stížnosti zažili občané Vyskytné u Jihlavy v uplynulých dvou letech, když spolurozhodovali o rozšíření skládky komunálního odpadu. Již v dubnu letošního roku proběhlo veřejné projednávání na dané téma a místní si nebrali servítky: „Vůbec tam nemůžeme být, jaký je to smrad. Najdete tam úplně všechno: dřevo, plasty, suť i eternit.“

Skládka, proti které občané Vyskytné i Plander v minulých letech protestovali, se nakonec rozšiřovat bude. Rozhodli o tom na mimořádném jednání zastupitelé. „Rozhodli jsme o rozšíření skládky v poměru 10 proti 5 hlasům,“ potvrdil starosta Vyskytné Vítězslav Vyvíjal (nez.). Technický ředitel společnosti ASA Pavel Tomášek dodal, že plán počítá s rozšířením skládky o zhruba 110 tisíc krychlových metrů.

Peníze nakonec většinu občanů přesvědčily, v anketě byly tři čtvrtiny obyvatel pro skládku. Obec totiž ročně může od ASY získat do pokladny více než 5 milionů korun. Jiří Čermák z Vyskytné přesto namítá: „Svůj osobní názor neskrývám, se skládkou nesouhlasím.“ Starosta Vyvíjal však má jasno: „Novela zákona o odpadech počítá se stabilní cenou za uloženou tunu 500 korun pro obec.“ Podle Jany Vitnerové ze sdružení Arnika Jihlava je skládka hrubým zásahem do krajinného rázu a není v souladu s plánem odpadového hospodářství kraje Vysočina.

Poslední, kdo může rozšíření skládky pozastavit, je krajský úřad. Právě tam nyní žádost schvalují.