Zámecký park v Náměšti na Hané dnes obsadila napoleonská vojska

Náměšť na Hané - Ukázka výcviku, střet s jízdou i střelba - právě tak milovníci vojenské historie zahájili už čtvrtý ročník pochodu z Olomouce do Slavkova u Brna. V zámeckém parku v Náměšti na Hané nechyběl ani vojenský kaplan. Nevšední podívané přihlížely desítky lidí, které od návštěvy zámku neodradila ani sněhová vánice.

Předseda Klubu vojenské historie Ostrava Lubomír Partyka popsal, že aktéři pochodu představili dobu napoleonských válek, takzvaného empíru, a období rakouského mocnářství. Bitva přilákala do parku desítky zvědavců. Napoleonští vojáci obsadili park u zámku v Náměšti na Hané poprvé.

Starostka obce Náměšť na Hané Marta Husičková (ODS) sdělila, že akce má oživit zámek v době, kdy je už ukončená sezona. „Zároveň chceme upozornit obyvatele, že před téměř 200 lety tudy táhla vojska směrem ke Slavkovu,“ dodal Lubomír Partyka.

Z Náměšti na Hané vyrazili vojáci do dalších obcí na Moravě, jejich pouť vyvrcholí v pátek ve Slavkově u Brna. Tady se připojí k dalším nadšencům v rámci vzpomínkových akcí na slavnou bitvu. Návštěvníky zámku čeká do konce roku ještě adventní výstava a noční prohlídky.

Vydáno pod