Havlíčkobrodská nemocnice omezuje používání ftalátů

Havlíčkův Brod - Nemocnice Havlíčkův Brod jako první na Vysočině omezuje používání zdravotnického materiálu obsahujícího tzv. ftaláty. Jde o látky, které se používají na změkčování plastů. Je prokázáno, že negativně ovlivňují lidské zdraví a zrovna ve zdravotnictví se takto měkčené výrobky používaly často.

Infuze, kanyly, injekční materiál i další zdravotnické plasty, ale třeba také vybavení některých inkubátorů - to všechno bylo ještě donedávna vyrobeno většinou z měkčených plastů s obsahem zdraví škodlivých ftalátů. V Havlíčkově Brodě je teď nahrazují nezávadnými. Primář dětského oddělení Václav Miláček informoval, že program omezení ftalátů začal v gynekologicko-porodnickém oddělení.

Miroslava Jopková z Ekologického sdružení Arnika potvrdila, že havlíčkobrodská nemocnice je první nemocnicí na Vysočině, která se tímto problémem začala zabývat systematicky. Už brzy by se i dospělí pacienti v Havlíčkobrodské nemocnici na některých odděleních měli setkávat pouze s materiálem a zdravotnickými pomůckami, které ftaláty neobsahují.

Takový přístup ocenil Ted Schettler, uznávaný americký toxikolog a odborník na reprodukční a vývojové vady. V češtině totiž právě vychází jeho kniha Generace v ohrožení. Srozumitelnou formou v ní shrnuje, jak mohou nejrůznější toxické látky včetně ftalátů negativně ovlivnit naše zdraví. „Ftaláty jsou nebezpečné hlavně tím, že narušují vývoj mužů, způsobují neplodnost i další vývojové vady,“ upřesnil.