Větrný víkend končí, černé scénáře se nenaplnily

Praha - O víkendu se nad českým územím přehnala vichřice, jež místy dosahovala až velikosti orkánu s rychlostí 130 kilometrů za hodinu. Černé předpovědi meteorologů se ale naštěstí nevyplnily a vítr v Čechách nespáchal tolik škod, kolik se očekávalo. Práci však přinesl především hasičům, kteří po celý víkend odstraňovali spadlé stromy, v provoz uváděli přehrazené silnice a zajišťovali uvolněné střechy domů. Podle meteorologů se má počasí zklidnit až v noci z neděle na pondělí, hlavní nápor ale má Česko již za sebou.

V uplynulých dvou dnech vichřice zasáhla Pardubicko, Krkonoše, Jeseníky a Vysočinu. V dnešních ranních hodinách se přehnala Moravskoslezským krajem. Dvacet pět výjezdů hlásí Opavsko, třináct Frýdecko-Místecko, dvanáct okolí Nového Jičína a deset samotná Ostrava. Zde vyvrátil a polámal několik stromů. V Havířově vítr pro změnu shazoval okapy a plechy ze střech a nesl je okolím. Největší škodu dnes vítr způsobil ve Staré Bělé, kde odnesl polovinu týden staré střechy. V Pardubicích včera poškodil zastřešení obchodního centra Palác.

Vítr zeslábne v pondělí v noci

Výstraha meteorologů pro východní část země platí i zítra. Lidé by měli zabezpečit okna, skleníky, připevnit lehčí věci a ukotvit stavební jeřáby a další techniku. Důrazně se nedoporučuje pohyb poblíž starších budov a větších stromů. Řidiči aut by za jízdy měli úměrně situaci snížit rychlost. Postupně by však měl vítr slábnout.

Na české území vichřice dorazila v pátek večer. Nejsilněji foukalo v Jeseníkách a na Vysočině. Jihlavské očekávání orkánu v regionu se ale naštěstí nevyplnilo. V sobotu potrápila vichřice energetiky na Pardubicku. Zaznamenali asi třicet poruch na vedení nízkého a deset na vedení vysokého napětí zaznamenali energetici. „Museli jsme opravovat závady u Dobrušky, na Vysočině, dvě poruchy na Skutečsku naši technici ještě odstraňují,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.