V Klimkovicích soutěží mladí kuchaři, číšníci a cukráři

Klimkovice - V centrum kuchařů, cukrářů a číšníků se změnila kolonáda Lázní Klimkovice nedaleko Ostravy. Druhým a závěrečným dnem zde probíhá krajské kolo soutěže Gastro junior. Své umění tu měří více než šest desítek učňů a studentů ze třiceti dvou škol z celé Moravy, Slezska a východních Čech.

Mladí kuchaři musí uvařit 4 porce moderního pokrmu, jehož hlavní surovinou je mleté maso. Číšníci musí prostřít slavnostní tabuli pro dvě osoby a namíchat aperitivní koktejl. Cukráři pak tvoří moučník s čerstvým nebo sušeným ovocem.

Soutěž Gastro junior se koná už po patnácté. „V gastronomii jde vývoj pořád kupředu a musí se to odrazit i ve výuce,“ vysvětluje Pavel Cielecký, ředitel SŠ společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. „Soutěžící respektují moderní trendy tak, aby na talíři byly zastoupeny vláknina, vitamíny, minerály a hlavně to musí být ve finále chutné,“ dodává předseda soutěžní poroty Zdeněk Hladík.

Vítěze vyhlásí organizátoři večer. Tři nejlepší z každé kategorie postoupí do republikového finále, které se bude konat na jaře v Brně.

Vydáno pod