Zlínské onkologické centrum bude dál fungovat

Zlín - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek vyvrátil spekulace, které během týdne zveřejnila média, když potvrdil, že onkologické centrum bude ve Zlíně fungovat dál. První tamní onkologické centrum otevřeli ve zlínské krajské nemocnici teprve před dvěma měsíci. Ministr podle svého mluvčího udělal výjimku a Zlín mezi komplexní onkologická centra zařadil. Kompletní seznam míst, kterým statut onkologického centra zůstane, hodlá ministerstvo zveřejnit a zdůvodnit příští týden.

Léta očekávaný průlom ve zdravotní péči ve Zlínském kraji nastal těsně před volbami, 1. října letošního roku. Šlo o otevření nového onkologického centra za 350 milionů korun, které je do konce roku v testovacím provozu. Byl to dosud jediný kraj, kde takové zařízení chybělo. Díky němu už pacienti s nejtěžšími formami rakoviny nebudou muset jezdit pro naději až do Brna nebo do Olomouce.

Překvapení, jaké tady nikdo nečekal ani v nejhorším snu, přišlo tento týden. V tištěných médiích se objevily zprávy o tom, že investice byla zbytečná a pacienti budou za léčbou dojíždět dál. Ministerstvo zdravotnictví na základě auditu onkologických center údajně zruší i to nejnovější ve zlínské nemocnici. Překvapen byl i ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Petr Pšikal, který je přesvědčen, že centrum splňuje všechny požadavky na řádný provoz.

Obavy a rozhořčení teď ministerstvo zastavilo. Kompletní seznam míst, kterým statut onkologického centra zůstane, hodlá sice zveřejnit a zdůvodnit až příští týden, Zlínu prý ale žádné nebezpečí nehrozí. „Pan ministr udělal výjimku a potvrdil, že Zlín bude mezi ta komplexní onkologická centra zařazen,“ nechal se slyšet mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Vydáno pod