Na jihu Moravy rozšířili integrovanou dopravu

Brno - Integrovaný dopravní systém na jižní Moravě se dočkal dalšího rozšíření. Více spojů bude jezdit například na Hodonínsku. Jihomoravské autobusové linky dnes poprvé překročily i hranice republiky. Hodonín také získal rychlejší a přímé vlakové spojení s Brnem, v Břeclavi zase mírně zlevnila městská hromadná doprava.

Nově se zavádí mezistátní regionální linky 

Novinkou pro IDS je vznik první mezistátní regionální linky. Autobusy s číslem 910 budou jezdit z Hodonína přes slovenská města Holíč a Skalica zpátky na Moravu do Sudoměřic, Strážnice, obce Vnorovy a Veselí nad Moravou. Na trase budou cestující dopravovat zpočátku dva zkušební páry autobusů každý den v týdnu, jeden dopoledne a druhý odpoledne. Spoj umožní lepší přeshraniční spolupráci.

Nový je i expresní vlak mezi Hodonínem a Brnem

Největší změnou pro obyvatele jižní části regionu je zavedení nového expresního vlakového spojení Hodonína s Brnem. Mezi oběma městy začnou nově jezdit ve dvouhodinových intervalech rychlíky, v ranní a odpolední špičce budou spoje jezdit každou hodinu. Do Brna se tak cestující dostanou bez dosavadního přesedání v Břeclavi za 67 minut, s předplatní jízdenkou navíc zaplatí jen 45 korun. Autobusy urazí stejnou vzdálenost zhruba za 90 minut, jednorázová jízdenka v tomto případě stojí 56 korun. Rychlejší spojení s Brnem získají i obyvatelé Břeclavi, Podivína, Zaječí a Šakvic.

Do IDS se začlenily také systémy MHD v Hodoníně, Mikulově, Kyjově a Břeclavi

Ve většině stojí jednorázová jízdenka sedm korun, pro děti tři koruny. Výjimkou je Břeclav, kde zůstává v platnosti dosavadní systém čipových předplacených karet, jízdné je zde o korunu dražší. Při placení v hotovosti u řidiče se ale cena jízdenky snížila z 18 korun na 15.

IDS umožňuje lidem na jižní Moravě cestovat na jednu jízdenku vlakem, autobusem i městskou hromadnou dopravou. Zavádí také předplatné jízdenky, výhodné hlavně pro ty, kdo dojíždějí pravidelně. Systém se v kraji zavádí po etapách, naposledy se rozšířil v červenci na více než 60 obcí na Vyškovsku a Kyjovsku.

Vydáno pod