Domov důchodců ve Ždírci nad Doubravou sužuje spodní i dešťová voda

Ždírec nad Doubravou - Starosta Ždírce nad Doubravou by nejraději nechal otestovat stavební firmu, která v obci postavila dům s pečovatelskou službou. Novostavbu trápí problémy se spodní i dešťovou vodou a jen letos byl dům čtyřikrát zatopený. Firma podle vedení obce přistupuje k reklamacím liknavě.

Teprve tři roky stará novostavba domu s pečovatelskou službou ve Ždírci nad Doubravou je na první pohled moderní a kvalitní stavba. Jenže od samého začátku je suterén velmi často zaplavován spodní, ale i dešťovou vodou. Starosta Ždírce Jan Martinec informoval, že problémy začaly na jaře roku 2006, kdy byla velká sněhová nadílka a spodní voda se začala protlačovat do suterénu domova.

„Odpady nepoberou všechnu vodu, která stéká ze střechy dolů, tak se nám kanalizací vrací zpátky. V létě jsme byli čtyřikrát vytopení,“ potvrdila vedoucí domova důchodců Ivana Marková. Největší problém je s elektrorozvodem výtahu, ve výtahové šachtě se vody hromadí nejvíc a bylo nutné vyřešit alespoň její odčerpávání. Ještě před týdnem hrozilo, že bude výtah úplně odpojen, což by pro seniory bylo velmi nepříjemné.

Starostu proto mrzí přístup stavební firmy k několikaletým reklamacím. Podle jeho slov byl přístup stavební firmy liknavý. Aby se voda nehromadila pod výtahem, vykopali v sousední garáži jímku, odkud je nutné vodu odčerpávat. Když se o problém začaly zajímat Český rozhlas a Česká televize, slíbila dodavatelská firma ještě letos opravit i kanalizaci.

„Předpokládáme, že pokud nenastanou komplikace, tak bychom to do konce týdne měli mít hotové. Subdodavatelská firma nám to slíbila a my to dozorujeme,“ sdělil jednatel společnosti Stavointeriér Pavel Blažek. Vedoucí domu ani obyvatelé moc nevěří, že se problémy podaří opravou definitivně vyřešit. Říkají, že projektant neměl nechat vystavět dům tak hluboko pod terénem.