Nájemníci z bytů OKD jsou nespokojeni s vlastníkem, Bakalovou firmou RPG

Ostrava - Sdružení BYTYOKD.CZ žádá ministerstvo financí, aby vypovědělo smlouvu o prodeji akcií společnosti OKD z roku 2004. Sdružení vadí hlavně převod bytového fondu z bývalého státního podniku OKD na společnost RPG a následné zablokování prodeje bytů nájemníkům. Firma RPG místo prodeje slíbila byty a domy zrekonstruovat. To ale podle nespokojených nájemníků nedělá. RPG, kterou spoluvlastní podnikatel Zdeněk Bakala, trvá na tom, že byty prodávat nebude a že své závazky plní.

Předmětem sporu je asi 45 tisíc bytů na severu Moravy, ve kterých žije kolem sto tisíc lidí. Ti se odvolávají na analýzu, kterou zaplatila sociální demokracie a kterou vypracovala právnička Hana Marvanová. Podle ní společnost RPG porušuje smlouvu se státem, a to hned v několika bodech. Byty jsou podle nich zanedbané a do jejich oprav se neinvestuje.

Bakala už dříve prohlásil, že získané byty prodávat nehodlá. Podle něj společnost RPG loni do bytového fondu investovala přes 600 milionů korun, letos počítá s investicemi kolem 720 milionů Kč. Do oprav bytových domů i jejich okolí chce v budoucnu vložit celkem 700 milionů eur (přes 17 miliard korun). Bakala tvrdí, že v době hypoteční krize není možné bytový fond prodat, protože lidé nemají přístup k penězům a pro banky nákup tolika nemovitostí není možný. Na sporné byty mají sice nájemníci dekrety, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o služební byty OKD, může s nimi Bakala nakládat, jak uzná za vhodné.    

Naprostá většina nájemníků ale dlouhodobě o odkoupení bytů, ve kterých žijí, usiluje - a chce se o ně starat sama, bez RPG. Proběhlo už několik veřejných protestů, nájemníci také sepsali petici, ve které vyzývají vládu, aby dohlédla na dodržení podmínek privatizace někdejších bytů OKD. Petice má už přes 13 tisíc podpisů. Obrátili se i na Evropskou komisi, jestli při prodeji nedošlo k nedovolené státní podpoře.

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources, která patří evropské společnosti RPG Industries. Tu vlastní z 81 procent investoři, které zastupují Zdeněk Bakala a Peter Kadas.