Slezkoostravský hrad vystavuje stovku betlémů

Ostrava - Kolem stovky nejrůznějších betlémů mohou během svátku vidět návštěvníci Slezkoostravského hradu. Obdivovat mohou tradiční dřevěné, ale také vyrobené například z keramiky, skla, perníku, slámy nebo krajky. K zajímavým exponátům patří i Petřkovický havířský betlém, který mapuje historii dolování uhlí v Ostravě.

Havířský betlém vyrobil bývalý horník Tomaš Kudelňák. Pracoval na něm čtyři roky. „Původně začínal tím, že udělal svatou rodinu, a když udělal svatou rodinu, tak říkal, když svatá rodina a betlém, tak havířský. Takže to je taková zmenšenina historického dolování uhlí v Ostravě,“ vysvětluje průvodce výstavy Josef Till.

Originálně působí i betlém z kůry nebo z čokoládových vajíček. I výstava zmenšených maket skutečného města v Palestině, kde se podle bible narodil Ježíš Kristus, láká podle organizátorů stále více lidí.

Betlémy se v Ostravě vystavují už poosmé. Loni si je přišlo prohlédnout přes osm tisíc lidí z osmnácti zemí světa. Letos očekávají organizátoři návštěvnost mnohonásobně vyšší. Expozice potrvá do 11. ledna.

Vydáno pod