Brněnské azylové domy pomáhají bezdomovcům přečkat zimu

Brno - S přicházejícím mrazem se začínají plnit azylové domy v Brně. Lidé bez domova v nich mohou strávit noc bezpečně a v relativním pohodlí. Služeb azylových domů ale využívá jen necelá třetina bezdomovců.

Devětašedesátiletý důchodce Ladislav Bednář dochází už léta přespávat do brněnského azylového domu. V zimě a mrazu pro něj ani jiné možnosti nepřipadají v úvahu, stejně jako pro mnohé lidi bez vlastní střechy nad hlavou, kteří teď zaplnili noclehárny.

„Je nás tu hodně. Chtěl jsem jít do nemocnice a měl jsem strach, kdybych se chtěl po měsíci vrátit a nebylo by kam,“ vysvětluje bezdomovec Michal Michajlák. „Vadí mi, že odtud musím ráno vystřelit,“ dodává další z bezdomovců Ivan Novotný.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Jeden z brněnských azylových domů slouží lidem bez přístřeší vždy pouze od osmi hodin večer do osmé hodiny ráno. Pro ty, na které se nedostalo jedno ze třiceti volných lůžek, je připravena místnost, kde mohou bezpečně přečkat mrazivé počasí. Předpokladem pro přijetí je střízlivost, s níž však mají podle vedoucího noclehárny Miloslava Kbelce někteří problém.

V Brně funguje pět míst, kde mohou lidé bez přístřeší složit na noc hlavu. Azylové domy v Křenové, Podnásepní a Vídeňské ulici provozuje město. Další dvě azylová centra vede Česká katolická charita a Armáda spásy, která na přespání mimořádně vyčleňuje i další prostory. Podle informací brněnského magistrátu chodí z jednoho a půl tisíce bezdomovců pod střechu přespat přibližně necelá třetina. „Poptávka zatím není větší než nabídka, což se nám v posledních letech ve spolupráci s neziskovým sektorem potvrzuje,“ říká Martin Petřík z brněnského odboru sociální péče.