Před ostravským soudem stanul gang falešných policistů

Ostrava - Ostravský krajský soud se začal zabývat případem lupičského gangu, který měl v Ostravě přepadávat v bytech zámožné podnikatele. Lupiči se přitom vydávali za policisty. V jednom případě se snažili od oběti získat heslo k trezoru tím, že ji bili kladivem do kolene. Celkem od svých obětí získali peníze a věci za více než 800 000 korun. Obviněným hrozí tresty odnětí svobody ve výši 5 až 12 let.

„Jeden z obžalovaných měl za úkol tipovat oběti, u kterých se dalo předpokládat, že mají peníze. Další dva pak provedli samotné přepadení,“ sdělil dnes novinářům žalobce. Oběti hledal podnikatel Pavel Kanalík, který si od známého navíc půjčoval originální policejní odznak. Kanalík ale dnes před soudem popřel, že by se mělo jednat o loupeže.

Ve své výpovědi uvedl, že si Jiřího Skupinu a Romana Švestku najal jako vymahače dluhů. Oba přepadení mu podle jeho slov dlužili peníze z nelegálního obchodu s cigaretami. Najatá dvojice je měla za vysokou provizi získat. „Nechtěl jsem žádné násilí,“ řekl souzený muž, který na komplice vždy čekal před domem oběti v autě.

Podle obžaloby muži loupili v listopadu a prosinci 2007. Přepadení policii nic nenahlásili. „Je pravděpodobné, že si mysleli, že je přepadli praví policisté. Mohli mít pocit, že je to zbytečné,“ řekl už dříve zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta. Kriminalisté trojici dopadli loni v dubnu. Údajně se skupina právě chystala vyloupit banku.

Lupiči se prokazovali policejním průkazem

Přepadení v bytech probíhala vždy podle stejného scénáře. Starší z lupičů, čtyřicetiletý obchodní zástupce, se představoval jako kriminalista. Komunikoval s oběťmi a pod vymyšlenou záminkou se snažili dostat do bytu. Jakmile se jim to povedlo, stali se z nich agresivní lupiči. Násilí měl na starost především mladší z dvojice. Do něj se ale zapojovali oba a agresivita postupně rostla. V posledním případě oběť svázali do kozelce tak, že se muž dusil. Bili ho kladivem do kolene, aby jim prozradil heslo ke svému trezoru.

Před každým zločinem si Kanalík půjčil od známého policejní průkaz. Muž jej koupil za 5000 korun na burze a používal ho jako vstupenku či jízdenku. Díky němu zdarma jezdil městskou hromadnou dopravou, chodil bez placení do kina či na bazén. Policisté později zjistili, že jeden z kolegů ztrátu tohoto průkazu nahlásil už v roce 2005.