Exstarostka Brna-středu Hrubá odmítá, že by kvůli výstavbě domu Wilson zneužila pravomoci

Brno - Bývalá starostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá (ODS) dnes u soudu odmítla obžalobu, podle které při podpisu smluv na výstavbu polyfunkčního domu Wilson na brněnském náměstí Míru zneužila pravomoci veřejného činitele. Za to jí hrozí až deset let vězení. Hrubá řekla, že smlouvy podepsala poté, co záměr schválilo vedení radnice. Proces byl odročen na 17. března. Mezi navrženými svědky je i brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Investorská firma Wilson Properity chce na někdejších armádních pozemcích na náměstí Míru postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od městské části do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok.

Smlouvy k projektu jsou podle policie pro město nevýhodné a Hrubá k jejich podpisu prý neměla pravomoc. Exstarostka se hájí tím, že firma se zavázala i dekontaminovat celý prostor. Práce přijdou na mnoho milionů korun. Projekt nespočívá jen ve stržení objektů po armádě a výstavbě moderního domu, ale i rozsáhlých úpravách okolí zahrnujících vytvoření parku a úpravu komunikací. Projekt Wilson je stále jen na papíře, práce na něm nezačaly.

Hrubá uvedla, že její podpisy pod smlouvami jen respektují rozhodnutí rady. Obsah smluv exstarostka nestudovala. Odkázala na to, že dokumenty jí připravili příslušní pracovníci radnice.

Proti stavbě je ministerstvo obrany, protože pozemky prý dostalo Brno od armády bezplatně, ale s podmínkou nekomerčního využití. Záměr však ministerstvo za nekomerční nepovažuje a po Brnu požadovalo desetimilionovou pokutu. Město ji zaplatilo.

Podpis pod smlouvou stál exstarostku místo 

Hrubá v reakci na kauzu loni v dubnu na post starostky rezignovala. Skutečnost, že brněnský magistrát uhradil pokutu, označila za „úlet“. Radnice Brno-střed totiž měla pověření primátora Onderky, aby spory řešila. Sankce prý byla uhrazena, když se jednalo o tom, že Brno pokutu platit nebude. Podle Hrubé na ni nemá ministerstvo nárok. Tvrdí totiž, že smlouva z roku 2003, kterou se Brno dohodlo s ministerstvem na bezúplatném převodu majetku armády na město, je neplatná.

Ministerstvo mohlo až do poloviny června 2003 dávat do smluv k převodům majetku ustanovení o tom, jak s ním má být naloženo a popřípadě jak bude nedodržení těchto dohod sankcionováno. Smlouva s Brnem byla sepsána ještě za účinnosti tohoto zákona v době, kdy si ministerstvo mohlo klást tyto podmínky. Tehdejší primátor Petr Duchoň ji ale podepsal o několik dní později, kdy již vstoupil v platnost zákon, který obranu o tyto pravomoci připravil.

Brno
Zdroj: ČT24