Památkově chráněný dům v centru Brna již pět let chátrá

Brno - Jiné pocity, než zoufalství a bezmoc už obyvatelé domu ve Starobrněnské ulici číslo 7 snad ani neznají. Už pět let se v jejich domě buduje půdní nástavba s novými byty, práce se protahují a památkově chráněný dům se proměnil v neobyvatelné staveniště, do bytů kvůli odkryté střeše již několikrát zateklo. Nepomohlo ani několik kontrol stavebního úřadu, s liknavou stavební firmou zatím nic nezmohl.

V srdci starého Brna ve Starobrněnské ulici vyrostl v roce 1899 secesní dům, jeho fasáda budí obdiv dodnes. Navenek prestižní adresa, zevnitř chátrající dům a posledních pět let staveniště. Obyvatel domu Ladislav Pilka si postěžoval, že bydlení v něm se pro nájemníky stalo peklem: „Začaly protékat stropy a voda po stěnách. V některých bytech to teklo dokonce do elektriky.“ Kýble a igelity jsou stále v pohotovosti, bez nich se nájemníci v druhém a třetím patře neobejdou. „V předsíni jsme byli vytopeni pětkrát. Vybírala jsem to lopatkou,“ doplnila další nájemnice domu Marta Holubová. Nové mezonetové byty se na místě původní půdy staví už pět let, nájemníci si na problémy mnohokrát stěžovali.  Nepomohly ani opakované kontroly stavebního úřadu, úředníci jim dali za pravdu, nic se ale k lepšímu nezměnilo.

Zastání našli lidé z domu i u ombudsmana Otakara Motejl. Ten tvrdí, že stavební úřad měl být tvrdší a firmu pokutovat: „Je na straně stavebního úřadu, že se ho jaksi nikdo nebojí.“ Ladislav Pilka dodal: „Měli jsme slovní slib od starosty Brna-střed, že pokud to nebude do podzimu hotové, město se toho ujme a samo to dokončí.“ Starosta Libor Šťástka (ODS) tvrdí, že na firmu zatlačil, náprava je prý na spadnutí: „Do konce května by měla být ta stavba hotová. Pokud jde o škody, je ve smlouvách, že firma je musí na svůj náklad odstranit.“ Zástupce společnosti nebyl k zastižení ani na telefonu, ani v sídle firmy. Starobrněnská 7 však zdaleka není jediný dům, který radnici dělá vrásky na čele.

Městská část Brno-střed spravuje v centru města zhruba 500 bytových domů. Ve špatném stavu, který vyžaduje nutné opravy, je asi stovka z nich.