Záchranka na Vysočině dostane supermoderní počítačový systém

Jihlava - Záchranná služba na Vysočině dostane jako první v zemi speciální počítačový a navigační systém, díky kterému se bude moci snáze dostat na místo, kde je jí třeba. Navíc budou lékaři moci prostřednictvím nového programu snáze získat i data o pacientovi, o jehož život bojují. Supermoderní systém běžný v Belgii, ve Švédsku či v Irsku zatím nikdo v Česku nepoužívá.

Takzvaný tablet systém tvoří odolné počítače s otočnou dotykovou obrazovkou. Poslouží jednak jako přesná navigace, ale zároveň nabídnou také podrobné informace o pacientech. „Do budoucna je nachystáno i to, že bychom se mohli podívat do propouštěcích zpráv z nemocnic a tím získat víc dat o pacientovi,“ informoval ředitel krajské záchranné služby Lukáš Kettner.

Lékařům odpadne složité papírování. Intuitivní systém umožní přímo na obrazovku zapisovat chorobopis nebo průběžně zjišťovat údaje o pacientovi. Také veškerá elektronická data o jeho zdravotním stavu budou přístroje ze sanitky automaticky posílat do systému.

Snazší práci budou mít i řidiči sanitek a piloti vrtulníků. Navigační software využívá nejpřesnější mapy a umí zobrazit mimo jiné i letecký snímek místa, kam se má záchranná služba dostat.

Za špičkový systém si ale záchranka značně připlatí. Jeho instalace do jedné sanitky přijde na 400 tisíc korun. Náklady na vybavení všech vozů, které má záchranná služba na Vysočině k dispozici, se vyšplhají na 35 milionů korun.

Vydáno pod