Na Špičáku je málo netopýrů, zjistili ochránci přírody při sčítání

Špičák (Jesenicko) - Nemilé překvapení čekalo ochranáře přírody v jeskyni Na Špičáku na Jesenicku. Během pravidelného sčítání netopýrů narazili jen na necelou šedesátku zvířat, předpokládali přitom mnohem vyšší čísla. Podobně monitorují odborníci každoročně asi 900 zimovišť v republice.

Nejčastějším zimním obyvatelem jeskyně Na Špičáku je netopýr vrápenec malý. Při jejich monitoringu asistovala i studentka Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Marie Matulková. Sčítání netopýrů je součástí její bakalářské práce: „Je to pro mne úplně poprvé. Mohu si dnes prozkoumat díry, kam se jindy nedostanu a mám k tomu úžasný výklad.“ Odborníci prohlíželi důkladně celou jeskyni, nezapomněli na žádnou chodbu, na žádnou skulinu. Dříve se netopýři během sčítání měřili, vážili a dokonce i kroužkovali, dnes už se provádí pouze bezkontaktní monitoring, aby se zvířata co nejméně rušila.

Jeskyně Na Špičáku má za sebou poměrně nákladnou opravu a právě proto tu loni příliš mnoho netopýrů nebylo. Letos se ale měli vrátit v hojnějším počtu, alespoň takový byl předpoklad odborníků. Nestalo se, v podzemním labyrintu zimuje jen necelá šedesátka zvířat. Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Olomouci uvedl: „Je to lepší než loni, čekal jsem však ještě lepší výsledek poté, co tady byla provedena krásná rekonstrukce. Myslím, že netopýří cestovky zaspaly a nedaly dostatečné avízo ostatním netopýrům, že je to tady hezky upravené.“ Ivana Foitová ze Správy jeskyně Na Špičáku dodala: „Já bych řekla, že netopýrů je méně, protože se nám sem letos nastěhovala kuna s tchořem. A ti se netopýry živí.“

Po Špičáku se ochranáři přírody přemístili do jeskyně Na Pomezí a tady si výrazně vylepšili náladu. Napočítali rekordní počet - přes 900 netopýrů.

.