Jihlavský Zámeček vypráví tragické příběhy

Jihlava - Netradičně koncipovanou výstavu věnovanou boji proti nacismu otevřeli organizátoři v Jihlavě. Expozice v Zámečku, který Hitler vybudoval pro své elitní vojáky, je určená hlavně žákům základních a středních škol, ale prohlédnout si ji může i veřejnost. Přístupná bude do 20. února.

Výstava je plná smutných příběhů - například Věnceslavy Puchmeltrové. Tu nacisti zavraždili ve 14 letech spolu s dalšími 82 dětmi. V Lidicích je zavřeli do transportního auta a pustili jim do kabiny výfukové plyny. 

Autoři výstavy se snaží pomocí filmů, fotografií, modelů letadel nebo multimediálních ukázek návštěvníky seznámit se zločiny nacistického režimu a také s československými letci, kteří proti okupantům bojovali. „Je třeba to prezentovat žákům a mladé generaci tak, aby to promluvilo do duše,“ říká předseda Svazu letců ČR Stanislav Filip. „Ubývá jak přímých účastníků bojů, tak i lidí, kteří tuto dobu zažili,“ připomíná ředitel Vyšší policejní školy ministerstva vnitra v Jihlavě Zdeněk Sadecký.

Výstava je atraktivní také tím, že se koná v prostorách Zámečku vybudovaného za války pro výchovu Hitlerových elitních vojáků. Dnes budovu využívá právě vyšší policejní škola ministerstva vnitra, která je i hlavním organizátorem akce.

Pro žáky je expozice přístupná denně do 20. února. Prostory se při příležitosti výstavy mimořádně zpřístupní také veřejnosti, a to v sobotu 14. a v úterý 17. února.

Vydáno pod