Chátrající břeclavský zámek se dočkal rekonstrukce

Břeclav - S opravami břeclavského zámku se příliš dlouho otálelo, a tak se jeho záchrana pořádně prodraží a protáhne. Pro letošní rok chtějí radní vyčlenit 50 milionů korun. Z mnoha důvodů by zámku náleželo spíše označení ruina. Pro místní je ale srdeční záležitostí - jedná se totiž o jediný historický skvost, který Břeclav má. O jeho záchranu bojuje radnice už pár let, minulý rok se proinvestovalo několik desítek milionů, aby se budova alespoň nezřítila.

Od ledna se začalo s rekonstrukcí - radní totiž vyčlenili na opravu zámku 50 milionů korun a chtějí ještě další miliony z evropských dotací. Břeclavský radní Martin Radkovič (Pro Region) informoval, že v první řadě je třeba odizolovat případná sklepení. Práce na omítkách jdou pomalu, na každý centimetr čtvereční odstraněné omítky musí mít dělníci posvěcení od památkového úřadu. Martin Radkovi dodal, že památkáři kontrolují místnost po místnosti a určují místa, která se mají zachovat a která se budou ještě zkoumat, například kvůli dochování maleb.

A tak si už teď radní představují, jak se jednou budou těmito místy návštěvníci procházet vyhřátými místnostmi po červených kobercích, bude tu kaple s historickými malbami a vedle oken budou viset těžké závěsy. Jenže opravený zámek bude pro město i nadále trochu drahou, přestože už alespoň nablýskanou perlou. „Na vytápění, běžnou údržbu a správu objektu bude zámek vyžadovat minimálně 3 miliony korun, což je pro město dost peněz,“ sdělil břeclavský radní Martin Ondrouch (Pro Region).

Vedle galerií, muzea a kulturního centra se v zámku počítá i s luxusním hotelem.