Medvědí bratři z Brna se rozloučili, Tom odcestoval do Prahy

Brno - Brněnská zoologická zahrada přišla o prvního z dvojice populárních medvědích sourozenců. Před polednem odvezli chovatelé do pražské zahrady medvěda Toma. Přišlo se s ním rozloučit kolem 200 lidí. Do Prahy pojede roční šelma z bezpečnostních důvodů bez uspání, stejně jako v neděli druhý z dvojice Bill. Toho z Brna posílají do německého Gelsenkirchenu.

Medvíďata, která se narodila předloni na podzim, výrazně zvedla návštěvnost brněnské zoo. Pro tamní chovatele byl jejich odchov velkým úspěchem. Několik předchozích pokusů se nezdařilo, protože samice Cora se o mláďata nedokázala postarat. Podobné problémy znají i v jiných zahradách, včetně té pražské.

„Většinou se uvádí kolem 5 až 8 procent úspěšnost odchovu. Když uvážíte, že v brněnské zoo se chovají medvědi už 30 let, tak toto je první úspěšný odchov,“ uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Nechal se ale opakovaně slyšet, že by se už na podzim mohly v zoo objevit další medvědí přírůstky. Za pár dní se totiž z německého Gelsenkirchenu vrátí otec Billa a Toma Umca. „Ten je na rozdíl od Billa a Toma cestovatel, několikrát byl v Praze a v Kazachstánu,“ popsal Hovorka.

Výběh už medvědům nestačil

V přírodě se podle něj šelmy oddělují asi ve dvou letech, v zoo už by ale spolu déle v jednom výběhu nevydržely. „Ten výběh není uzpůsoben na víc zvířat, už teď byla mezi bratry několikrát pozorována jistá nevraživost například při krmení,“ vysvětlil provozní zoolog Jiří Vítek. „Jsou na prahu dospělosti a ten výběh už jim přestává stačit, zvyšuje se riziko úrazu a i toho, že ta matka na ně zaútočí, kdyby si bránila své teritorium.“ Vítek zároveň ujistil, že v nových zahradách budou mít stopadesátikiloví brněnští odchovanci výborné podmínky.

Život Billa a Toma v Brně mohli zájemci sledovat téměř od narození medvíďat na internetu. Podle Hovorky se chovatelé do výchovy nijak nezapojovali, a z medvědů tak vyrostly skutečné šelmy. Zároveň se ale oba bratři stali miláčky Brňanů. Návštěvnost zoo se loni meziročně zvýšila o desítky tisíc a obrovský zájem byl i o dárkové předměty s fotografiemi medvědů nebo plyšové hračky.

Medvěd ledí v Zoo Brno
Zdroj: ČTK