Poplatky za úpravu běžeckých stop na Žďársku budou řešit právníci

Nové Město na Moravě - Běžecké lyžování na Žďársku je ohroženo, nájemce pozemků totiž nechce přistoupit na to, aby mu na louky a pastviny vjížděly stroje, které upravují lyžařské stopy. Od mikroregionu, který se o úpravu tras stará, požaduje vysoký poplatek. Žádná ze stran zatím nechce dělat unáhlené závěry, před právníky obou stran však stojí složitý úkol najít kompromisní dohodu, která by vyhovovala všem zúčastněným.

Mikroregion Novoměstsko je lokalita Žďárských vrchů, kterou si snad nikdo nedovede představit bez běžeckého lyžování. Pro lyžaře tady rolbou upravují přes sto kilometrů běžeckých stop. Teď se ovšem ozvala zemědělská společnost, která za každý metr čtvereční takto upravené stopy požaduje poplatek. „Cena, kterou požadují, je pro najíždění běžeckých tras v současné době likvidační,“ prohlásil provozovatel lyžařského areálu Karel Klapač.

Právnička Agro Měřín Lucie Večeřová však hájí zájmy zemědělců: „V minulosti nám tam vznikaly škody, a proto chceme uzavřít nějakou dohodu, abychom jim předcházeli.“ Nikdo s ní však nesouhlasí, lyžař Zdeněk Chmel nechápe: „Když je dost sněhu, tak to snad nemůže pozemek ničit!“ Také předseda rady značení Klubu českých turistů Karel Markvart má jasno: „Podle mých informací o novoměstských lyžařských trasách je Agro vyděrač.“ A správce lyžařských stop Radka Vichra si myslí, že opatření prakticky znamená konec lyžování: „Tady v tom hlubokém sněhu se lyžaři nepohnou, takže budou jezdit tam, kde budou tratě upravené.“

Lyžařské stopy upravuje Mikroregion Novoměstsko, zemědělská společnost ho kontaktovala naposledy ve čtvrtek s výzvou, aby rolba nevjížděla na její pozemky. „Dohoda podepsaná není, nejsme si tedy vědomi, že bychom něco porušovali,“ uvedl místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek (nestr). Lucie Večeřová odmítá další komentáře, dokud nebude nalezeno nějaké společné východisko.

Podle Klubu českých turistů je případ z Vysočiny ojedinělý, jinde v republice se zatím požadavek poplatku za údržbu turistické trasy neřešil. Právníky obou stran tedy čeká složitý úkol najít kompromisní dohodu. Situaci komplikují i zákony, které například přesně nevymezují, zda je rolba motorové vozidlo. „Tady je právní pole neorané a mělo by skutečně dojít k podstatné a jednoznačné právní úpravě,“ míní jihlavský advokát Jaroslav Širmer.

Představitelé mikroregionu Novoměstsko zatím nechtějí dělat unáhlené závěry, počkají si až na výsledek jednání s majiteli pozemků.