Brněnské ubytovny v hledáčku cizinecké policie

Brno - Cizinecká policie si v Brně vzala na mušku ubytovny. V souvislosti s propouštěním hledala lidi, kteří tam žijí nelegálně nebo mají problémy s doklady. Jen za první dva měsíce roku už policisté vyhostili 45 cizinců. Policejní kontroly se dále zaměří na zaměstnavatele, kteří v nedávné minulosti zahraniční dělníky hojně využívali.

V pět hodin ráno začala policistům z jihomoravské cizinecké policie porada. Rozdělovaly se úkoly, dávaly závěrečné pokyny a upozornění. „Budeme kontrolovat hlavně platnost pasů. Dejte si na to pozor,“ nabádá velitel skupiny.

Instrukce byly rozdány a akce se rozbíhá. Dvě skupiny policistů vyrazily do terénu. Jako první si na mušku policisté vzali ubytovny. Jdou od pokoje k pokoji a důkladně prověřují platnost pasů, pracovních povolení, pobytových víz a jiných dokumentů. Po sedmé hodině se policisté přesunuli z ubytoven na vlakové nádraží. „Během akce bylo zkontrolováno celkem 130 cizinců, 12 z nich se dopustilo drobnějších přestupků, takže jsme jim uložili blokové pokuty,“ vyhodnocuje výsledek kontroly mluvčí Cizinecké policie Jihomoravského kraje Roman Pittner.  

Podobné akce chystají policisté teď mnohem častěji. Cílem je snížit počet cizinců, kteří na našem území pobývají nelegálně. Stále víc jich totiž přichází o práci. Mezitím pokračuje projekt ministerstva vnitra, který cizincům bez práce zaplatí letenku do jejich země. „O dobrovolný návrat může požádat pouze ten cizinec, který sám požádá o zrušení pracovního víza, ztratil zaměstnání, je tu legálně, nikdy nebyl vyhoštěn a nemá peníze na letenku. Pokud tyto požadavky splní, dostane zdarma letenku a částku 500 euro,“ říká Roman Pittner.

Jen za minulý týden se na jižní Moravě do projektu přihlásilo 66 cizinců.