Sníh odříznul řadu beskydských samot od civilizace

Ostrava - Vydatné sněžení znovu odřízlo od světa některé samoty v Beskydech. Na horách leží více než dva metry sněhu a především staří lidé jsou odkázaní pouze na pomoc jiných. V Hutisku-Solanci jim budou pomáhat dobrovolníci na běžkách. Dovezou jim nákup nebo léky.

Margareta Koláčková žije se svým druhem na samotě na okraji Hutiska-Solance. V obchodě už nebyla více než týden. Cestu do obce jim totiž odřízly dvoumetrové závěje. „Včera nám sníh shodili ze střechy a dnes je to stejné,“ říká a ukazuje na obrovské závěje kolem jejich domku.   

Takových samot je v okolí Hutiska Solance několik desítek a obec chce strádajícím horalům pomoci. Nejnutnější jídlo, ale i léky jim budou vozit dobrovolníci na běžkách. „Pro nás by bylo dobré, kdyby nám dovezli to, co potřebujeme, na běžkách,“ dodává paní Koláčková. „Vzhledem k penězům jsme chtěli vyšlapat cesty k samotám, abychom mohli ty lidi alespoň navštěvovat,“ vysvětluje možné kroky starosta obce Vojtěch Pavlica.  

Milan Baroš je jedním z těch, kteří v horách pomáhají. Jezdí ale nejenom se sněhovou frézou. Tu dnes vyměnil za běžky. K samotám se ale na nich nedostal. Sněhu je příliš. „Na běžky je ještě brzy, protože sníh je zatím prachový a běžky se do něj boří. Musíme počkat, až sníh trochu zvlhne,“ uvádí Milan Baroš. „Za několik hodin napadlo víc než dvacet centimetrů sněhu a pořád padá,“ dodává starosta Pavlica.  

Sněhem zasypaným samotám pomáhají i členové horské služby. Dnes například do zdravotnického střediska dovezl záchranář na skútru starou ženu ze sousední obce Vigantice. „Paní zřejmě není zraněná, ale potřebovali jsme jí transportovat z toho nedostupného terénu, aby se dostala k doktorovi,“ poznamenal Karel Kramoliš z Horské služby Beskydy. 

Podle vedení obce je situace o to kritičtější, že stále sněží. Od světa je v současné době odříznuto několik desítek horských samot.